فیلم کوتاه در ایران
تولد سینما در ایران فاصلهی چندانی با ظهور سینما در دنیا ندارد و نقطهی آشنایی ایرانیان با سینما هم در فرانسه رقم میخورد. بدین ترتیب که مظفرالدین شاه بعنوان پادشاه ایران در سفرش به فرانسه در سال 1900 و به هنگام بازدید از نمایشگاه بین المللی پاریس ، با دستگاه سینماتوگراف آشنا شده و از عکاس دربار درخواست نمود تا تجهیزات لازم را برای خریداری نموده و بدین ترتیب سینماتوگراف به ایران آمده و اولین فیلم خبری در همان سالها فیلمبرداری میشود. مانند تمام کشورهای صاحب سینما دنیا در آن سالها ، فیلمهای بلند سینمای اقبال زیادی در بین مردم پیدا میکنند و فیلم کوتاه در درجهی اهمیت کمتری قرار میگیرد.
پس از حدود هفتاد سال از ورود سینما به ایران ، کانونی دولتی بنام کانون پرورش فکری کودکان ونوجوانان تاسیس میگردد که یکی از بخشهای فعالیت آن ، تولید فیلمهای کوتاه کودک و نوجوان است. بدین ترتیب تولید فیلم کوتاه در ایران جدیتر میشود. تعدادی از کارگردانان بزرگ سینمای بلند ایران کار خود را در این مرکز و با ساخت فیلم کوتاه آغاز نمودند و فیلمهای قابل توجهی در این مرکز و مراکز مشابه دیگر ساخته شد. چند سال پس از انقلاب اسلامی ایران ، رشد سینما ، به لحاظ محتوایی ، به شکل چشمگیری افزایش یافت و انجمنی بنام انجمن سینمای جوانان ایران برای آموزش علاقمندان به فیلمسازی و همچنین حمایت از تولید فیلم کوتاه تاسیس گردید. امروز بخش مهمی از بدنهی سینمای بلند ایران را همین فیلمسازان فیلم کوتاه تشکیل میدهند.
فیلم کوتاه در ایران مشتاقان بسیار زیادی دارد. سالانه چندین جشنواره ملی و بینالمللی فیلم کوتاه در ایران برگزار میشود و تعدادی از این جشنوارهها از مهمترین جشنوارهی فیلم کوتاه منطقه خاورمیانه محسوب میشوند. استقبال مخاطبان از تعدادی از این جشنوارهها چنان است که صفهای طولانی برای ورود به سالنهای آنها بسته شده و بسیاری از مخاطبان بالاجبار بصورت ایستاده و در میان ازدحام جمعیت فیلمها را تماشا میکنند.
درخشش فیلمهای کوتاه ایرانی ، همچون فیلمهای بلند ایرانی ، در جشنوارههای خارجی سال به سال بیشتر شده و فیلمسازان فیلم کوتاه ایرانی در این سالها از مدعیان جشنوارههای بین المللی محسوب میشوند. با توجه به تنوع روشهای ساخت فیلم کوتاه در ایران، آمار دقیقی درخصوص تولید فیلم کوتاه در ایران وجود ندارد اما گفته میشود که سالانه میان هزار تادو هزار و پانصد فیلم کوتاه داستانی در ایران تولید میگردد.
فیلم های کوتاه ایرانی در جشنواره سینمای ایران در شانتیئی
فیلم کوتاه بعنوان یک مدیوم مستقل حرفهای سینما، همواره مورد توجه فیلمسازان ایرانی بوده است و جشنوارههای متعدد مستقلی هم سالانه برای رقابت فیلمهای کوتاه ایرانی برگزار میگردد.
در این جشنواره، بنا به تصمیمات اخذ شده، فیلمهای کوتاه بصورت غیر رقابتی و صرفا بمنظور آشنایی هرچه بیشتر مخاطبان فرانسوی با فیلمهای کوتاه ایرانی به نمایش در خواهند آمد. از این رو انتخاب این فیلمها از طریق فراخوان و دعوت از فیلمسازان فیلم کوتاه انجام نمیگیرد.
فیلمهای کوتاه حاضر در این جشنواره با مشورت گروهی از فعالان فیلم کوتاه ایران و متناسب با مقتضیات مخاطبان جشنواره انتخاب میگردند.
دبیر بخش فیلم کوتاه
حسین نمازی نویسنده و کارگردان ایرانی متولد سال 1360 در ایران، فارغ التحصیل رشته کارگردانی است که در کارنامه سینمایی خود فعالیتهای گوناگونی را زمینه فیلم کوتاه به ثبت رسانیده، آخرین اثر بلند سینمایی وی نیز با نام ” آپاندیس” در بسیاری از کشور ها به نمایش در آمد و در ایران و در جشنواره های خارجی نیز توانست جوایز معتبری را نیز برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
عضویت در شواری تولید فیلم مراکز گوناگون سینمایی، دارای مسوولیت در بخش تولید انجمن سینمای جوان ایران به عنوان اولین و مهمترین مرجع تولید فیلم کوتاه در ایران بمدت چند سال، عضویت در هیات انتخاب و داوری جشنواره های گوناگون فیلم کوتاه در ایران، نویسندگی و کارگردانی مجموعه های گوناگون تلویزیونی، تدریس نویسندگی و کارگردانی ، کسب عناوین متعدد در فیلمنامه نویسی از دیگر فعالیت های سینمایی حسین نمازی است که می توان بدان اشاره نمود.